ortopedix, ulošci, logo

Čukalj ili hallux valgus

čukalj, bol, ortopedix, stopalo, peta, individualno, ortopedski, ulošci, riješenje, operacija, kost, kalcij, plantarna, fascija, amortizacija, opterećenje, tkivo, ljekarna, ortoped, anatomija, kosti, ligament, stres, stajanje, bolest, prsti, noge, obuća, težina, kvalitetni, mekani, tanki, individualni, posebni, po, mjeri

Ortopedski ulošci su medicinsko pomagalo i kao takvi imaju dvojaku svrhu – prevenirati i smanjiti postojeće tegobe. Prevencija je ono o čemu bi svaka osoba trebala razmišljati. Međutim većina nas obično reagira na tegobu tek onda kada se ona pojavi u svom bolnom obliku. Zato je izuzetno važno naglasiti da tegobu treba u prvom redu prevenirati, a ukoliko smo to propustili onda ju treba ublažiti.
Jedna od neugodnijih tegoba vezanih uz zdravlje stopala je hallux valgus ili čukalj. Osim što može biti bolna pojava također je vizualno vrlo neugodna. Iako je istina da genetika ima svoj doprinos, to je samo potencijal koji se ostvaruje određenim akcijama. Prirođena ili tijekom života povećana gibljivost prve metatarzalne kosti stopala jedan je od uzroka razvoja valgusa palca. U tom slučaju prva metatarzalna kost se pod opterećenjem odmiče od ostalih kostiju i podiže, 'napuštajući' svoj položaj najniže položene kosti prednjeg dijela stopala. Tako se stopalo širi, a ispod glavice druge i treće metatarzalne kosti pojavljuje se natisak zbog povećanog opterećenja.

U početku je vidljiv na način da stvara crvenilo na vanjskoj strani kosti palca te blagu bol prilikom nošenja zatvorene obuće. To je pravi trenutak kada bi trebalo početi nositi neko pomagalo. Kako palac s vremenom mijenja položaj u stranu stvara se bolna koštana izbočina na unutarnjoj strani korijena palca odnosno dolazi do stvaranja čuklja ili hallux valgus¬a što rezultira neugodnom i jakom boli. Također, dolazi do stiskanja drugih prstiju, a u čestim slučajevima, palac počinje prelaziti preko drugog prsta.
Čak i tzv. zdravo povišenje od 4-5 cm nije toliko idealno koliko mislimo. Naime, povišenjem pete za 5-7 cm dvostruko je veće opterećenje na prednjem dijelu stopala u odnosu na hod s ravnom petom kada je opterećenje dva puta veće na stražnjem dijelu stopala.
Kako bi se izbjegla ova neugodna pojava, preporučljivo bi bilo nositi ortopedske uloške, zatim ugodnu i mekanu obuću te čim manje nositi visoke potpetice.
Suvremeni način života ne ostavlja nam uvijek mogućnost da nosimo takvu obuću. Poslovne obveze i određeni lifestyle zahtijevaju modernu i estetski lijepu obuću, posebno od žena. Kako onda doskočiti ovom problemu?
Nošenjem ortopedskih uložaka. Ortopedski ulošci individualno izrađeni za svaku osobu omogućuju pravilan hod i raspored opterećenja na metatarzalnom području, a samim tim dovode palac u pravilan položaj te sprječavaju nastanak ove neugodne pojave. Ukoliko nosite pretežito visoke pete za vas je idealno rješenje elegant model. Međutim, ukoliko nosite lijepu i elegantnu obuću ali ne uvijek na petu, možete se odlučiti na kožni model.
I da, ortopedske uloške mogu i trebaju nositi osobe svih dobnih skupina, preventivno ili korektivno, te ih je moguće nositi čak i u cipelama s visokom potpeticom, otvorenim sandalama i čizmama. Ukoliko primjenjujete savjete iz ovog članka ne bi trebali biti pretjerano zabrinuti za čukalj jer ste napravili sve što je potrebno da bi smanjili ili ublažili probleme sa čukljem.ZNANSTVENA STUDIJA

Tema stručnog istraživanja:

OPERACIJA, ORTOZE-ULOŠCI ILI OPREZNO ČEKANJE NA POJAVU HALLUX VALGUSA
Surgery vs Orthosis vs Watchful Waiting for Hallux Valgus
Autori: dr. Torkki, dr. Malmivaara, dr. Seitsalo, dr. Hoikka, dr. Laippala, dr. Paavolainen, Department of Orthopaedic Jorvi Hospital of Espoo, Finland

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Istraživanje je pokazalo da je operativni zahvat dugoročno rješenje za napredovale probleme s Hallux Valgusom, ali da je uporaba ortopedskih uložaka po mjeri itekako korisna za olakšavanje simptoma i sprječavanje ponovnih deformacija. Stupanj praćenja nakon 6 i 12 mjeseci bio je 99% i 98%. Nakon 6 mjeseci intenzitet bolova je smanjen u grupi koja je bila operirana naspram ostalih grupa (-20)(95% interval pouzdanosti (CI), -28 na -12), a u grupi koja je nosila uloške intenzitet bolova se smanjio u odnosu na grupu koja je bila na listi čekanja (prilogođena srednja razlika, -14 (95% CI, -22 na -6).
Nakon 12 mjeseci intenzitet bolova se smanjio najviše u grupi koja je bila operirana (prilagođena srednja razlika, -19 (95% ci, -28 na -10). Nakon 12 mjeseci poboljšanje stanja bilo je prisutno kod 83% pacijenata u grupi koja je bila operirana, 46% u grupi sa ulošcima i 24% u grupi na listi čekanja.

PROVEDBA STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Vrsta istraživanja: kontrolirano, nasumično istraživanje
  • Činjenice: Hallux Valgus je jako učestala pojava deformacije stopala u osoba odrasle dobi. Velike su dileme je li efikasnije deformaciju sanirati operacijom ili konzervativnim metodama.
  • Ciljevi istraživanja: usporediti efikasnost različitih tretmana liječenja deformacije (operacije, ortotski tretman i ostavljanje deformacije bez tretmana)
  • Metode istraživanja: Istraživanje je provedeno u četiri glavne bolnice u Finskoj u razdoblju 1997-1998. u trajanju 12 mjeseci, na uzorku od 209 pacijenata prosječne starosti 48 godina (93% žena, sa bolnim čukljem i Halluxom pod kutom 35˚ ili manje. 71 pacijent je upućen na operaciju, 69 pacijenata je nosilo ortopedske uloške, a 69 pacijenata je bilo na listi čekanja.

*Stručne i znanstvene studije provedene su na brojnim medicinskim institutima i sveučilištima diljem svijeta te su neovisne i vjerodostojne. Izradili su ih istaknuti stručnjaci iz područja ortopedije, podologije, fizijatrije i sličnih struka. U ovom pregledu spomenute su samo neke studije vezane uz najčešče deformacije stopala, dok ih postoji puno više. Sve zajedno čine objektivnu sliku o ortopedskim ulošcima kao izuzetno uvaženom medicinskom pomagalu.