ortopedix, ulošci, logo

Bol u vratu

bol, vrat, kralježnica, žile, glava, glavobolja, ramena, sjedenje, stajanje, umor, bolno, držanje, pravilno, nepravilno, stopalo, obuća, cipele, tenesice, ortopedski, ulošci, mekani, lagani, individualni, po, mjeri, ortoped, analiza, pršljenovi, živci, riješenje, osteoporoza, kosti, gustoća, kronični, ljekarna, pjena, otisak, hrvatska, ozljede, ozljeda, cirkulacija, ortopedix, opterećenje, koža, kožni, antibakterijski, znojenje, upale, operacija

Bol u vratu i ramenima dobro je poznata osobama koje imaju sjedilački stil života, pogotovo ako mnogo vremena provode za volanom ili kompjuterom. Razni su uzroci bolova u ovom djelu tijela ali jedan koji svakako značajno utječe jest krivo držanje. Glavni problem su pršljenovi u gornjem dijelu kralježnice. Ukoliko osoba nema pravilno držanje stavlja se veći pritisak na vratne pršljenove te oni polako dolaze u takav položaj da neprestano pritišću mišiće, krvne žile i živčane završetke koji se nalaze oko njih. Posljedica su bolovi u vratu i ramenima, slaba cirkulacija, glavobolja.

Kako ukloniti bol u vratu

Možemo reći da osobe koje imaju bol u vratu i ramenima mogu pronaći rješenje za svoje bolove u pravilnom držanju. Budući da sva težina tijela završava u stopalima, ona su zadužena za uspravno držanje i hodanje. Ukoliko su stopala stabilna i preuzimaju jednaki teret tijela u svakom svom dijelu onda možemo reci da je temelj čitave kralježnice kvalitetan. To će redom utjecati na zglobove, koljena, kukove, kralježnicu te vrat i ramena. Svi ovi dijelovi kostura biti će u savršenoj ravnoteži i niti jedan dio neće nositi veći teret nego bi trebao. Upravo takvu ravnotežu postižemo Ortopedix uloškom koji je izrađen po mjeri svake osobe posebno. Ortopedix uložak pretvara stopala u najkvalitetniji i najsnažniji temelj naše kralježnice.ZNANSTVENA STUDIJA

Tema stručnog istraživanja:

UČINAK ORTOPEDSKIH ULOŽAKA PO MJERI KOD PACIJENATA S CERVIKALNIM SINDROMOM – BOLOVIMA U VRATU
Wirkung von individuellen sensomotorischen Einlagen bei Patienten mit HWS – Syndrom
Autori: Dr. Arne Nagel, Moller Orthopadie-Schuh-Technik, Munster

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kod mjerjenja analognom vizualnom skalom utvrđeno je smanjenje bolova u ispitanika koji su nosili uloške (p<0,05; -2,1). U istih je ispitanika zamjetno i smanjenje napetosti u vratnom području (p<0,05). Najveća točka pritiska u prednoj ravnini stopala se osjetno smanjila (p<0,05; -2,2 mm).
Kod mjerjenja rezultata pokretljivosti vratnih kralježaka izmjerena je veća pokretljivost - rotacija udesno (+5,2˚) i veća fleksibilnost - difrakcija (+4,9˚).
Ustanovljeno je da ulošci pozitivno utječu na smanjenje bolova u predjelu vrata i ramena te na poboljšanje pokretljivosti vratnih kralježaka.

PROVEDBA STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Vrsta istraživanja: kontrolirana i nasumična pilotska studija
  • Činjenice: bol u vratu je iznimno učestala pojava prouzročena promjenom strukture vratnih kralježaka zbog ponavljajučih svakodnevnih pokreta i položaja tjela
  • Ciljevi istraživanja: proučiti utjecaj uporabe individualno izrađenih uložaka u osoba koje već imaju HWS sindrom, bolove u vratu i ramenima
  • Metode istraživanja: Nakon 6 tjedana nošenja uložaka izvršena su mjerjenja bolova i napetosti u predjelu ramena i vrata analognom vizualnom skalom, mjerjenje balansa senzorskom pločom za mjerjenje pritiska te mjerjenje pokretljivosi vratnih kralježaka CROM – inklinometrom.

*Stručne i znanstvene studije provedene su na brojnim medicinskim institutima i sveučilištima diljem svijeta te su neovisne i vjerodostojne. Izradili su ih istaknuti stručnjaci iz područja ortopedije, podologije, fizijatrije i sličnih struka. U ovom pregledu spomenute su samo neke studije vezane uz najčešče deformacije stopala, dok ih postoji puno više. Sve zajedno čine objektivnu sliku o ortopedskim ulošcima kao izuzetno uvaženom medicinskom pomagalu.