ortopedix, ulošci, logo

Ortopedix Blog

Uporna glavobolja, bol u vratu i ramenima - pronalazite svoj problem?

bolovi u stopalima zbog hodanja

Ti su problemi dobro poznati osobama koje imaju sjedilački stil života, pogotovo ako mnogo vremena provode za volanom ili kompjuterom. Naziv za ovu vrstu glavobolje je cervikogena glavobolja (CG) se javlja povremeno, različitog je trajanja i jakosti, bol zahvaća uvijek istu polovicu glave.
Simptomi CG glavobolje jako nalikuju migrenskoj glavobolji i teško ih je razlikovati. Da bi se sa sigurnošću utvrdila cervikogena glavobolja, potrebno je isključiti druge oblike glavobolje, prije svega migrensku i tenzijsku, ali i druga stanja i bolesti koja mogu uzrokovati sličnu glavobolju (tumor mozga, malformacije krvnih žila i druge bolesti krvnih žila, tumore u području vrata, koštane tumore, neuralgije...). Valja imati na umu i činjenicu da se cervikogena glavobolja može javljati istodobno i s drugim oblicima glavobolje.

Opširnije:Uporna glavobolja, bol u vratu i ramenima - pronalazite svoj problem?

Pravilan položaj stopala uz ortopedske uloške Ortopedix

ortopedski ulošci ortopedix po mjeri za cjelu obitelj

Stopala čine temelj cijelom tijelu.
Ako taj temelj ne valja, dolazi do poremećaja u ravnoteži cijelog lokomotornog sustava. Zbog krivog temelja (nepravilnog položaja stopala) dolazi do bolova u mišićima i zglobovima, bolova u predjelu zglobova, leđa, kukova i koljena. Preko 75% ljudi pati od neke vrste nepravilnog položaja stopala kao što su pretjerana pronacija, odnosno pretjerana supinacija.
Oblik stopala određuje način na koji se krećemo prilikom trčanja, skakanja i hodanja.

PRONACIJA I SUPINACIJA

Uobičajeno kretanje stopala zove se pronacija. Funkcija pronacije je amortizacija udarca u podlogu.
Što se događa kada sa cijelom svojom težinom doskočite na tvrdu podlogu? Svod stopala se spušta, a skočni zglob se izvrće prema unutra, sve to kako bi se smanjio stres koji djeluje ma mogu prilikom udarca u podlogu. Zbog specifičnog oblika stopala može doći do pretjerane pronacije (koju skraćeno opisujemo kao pronaciju) ili do premale pronacije odnosno supinacije.

Opširnije:Pravilan položaj stopala uz ortopedske uloške Ortopedix

Imate li problema sa grčevima u nogama i stopalima

bol u stopalim ili koljenu

Razlozi pojave grčeva mogu biti različiti, od nošenja neudobne i uske obuće, predugog sjedenja ili stajanja, nekretanja, do mišićne napetosti uzrokovane pretreniranošću ili manjka minerala, posebice magnezija, u tijelu. Jedan od razloga pojave grčeva u nogama, najčešće u području listova ali i prednjem dijelu stopala je i deformacija stopala. Kod ravnog ili spuštenog stopala u početku se ne javljaju nikakve tegobe, ali s vremenom se javljaju bolovi u nogama i stopalima te osjećaj umora i teških nogu i grčenja mišića stopala i potkoljenice.

Opširnije:Imate li problema sa grčevima u nogama i stopalima

Aktivni, užurbani način života ostavlja posljedice na Vašim nogama? Živite aktivnije osjećajte se odmornije uz ACTIVE - ortopedski ulošci po mjeri

Sportaši i osobe s povećanom tjelesnom aktivnošću dnevno naprave minimalno 10 km, a da toga nisu ni svjesni. To svakodnevno kretanje, rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom dovodi do jakog opterećenja stopala. ortopedski aktiv uložak

Stopala su najvećim dijelom nosioc svih naprezanja i kretnji i zadužena za pravilnu raspodjelu opterećenja na sve zglobove i cijelu kralježnicu.
Da bi u tome uspjela moraju imati pravilan oblik-oblik luka i pravilno težište (nema izvrtanja noge), te svojim mišićima i tetivama osigurati pravilno prianjanje uz podlogu.

Tek tada čovjek će imati potpuno pravilno i uspravno držanje. Ako stopala nemaju optimalnu podršku i fiksaciju dolazi do bolova i umora u nogama, koji se šire na koljena, kukove i kralježnicu.

Opširnije:Aktivni, užurbani način života ostavlja posljedice na Vašim nogama? Živite aktivnije osjećajte se...

Zašto i kako izraditi ortopedske uloške po mjeri ?

Imate li učestale probleme sa bolovima u nogama i njihovim oticanjem?
Imate problema sa bolnim koljenima i kralježnicom, ukočenim vratom ili učestalim glavoboljama?
Vjerovali ili ne, uzrok svih tih problema može se kriti upravo u vašim stopalima!
ortopedski ulošci izrađeni po mjeri za tenisice

Kako je građeno ljudsko stopalo

Građa stopala je prilično složena. Mnoštvo kostiju, ligamenata, zglobova i mišića povezuju tri točke stopala - jednu na peti i dvije prednje točke kod korijena palca i malog prsta stopala. Na taj način tvore dva svoda na stopalu-poprečni i uzdužni svod, koji su izuzetno važni jer se teret koji nose stopala mora što kvalitetnije podnijeti i ravnomjerno rasporediti na sve dijelove stopala.

Upravo ti svodovi i njihove deformacije uzrok su problema i razlog uvođenja ortopedskih uložaka kao pomagala u ortopediju. Njihova je svrha pridržavati svodove u najboljoj mogućoj poziciji i poboljšati statičku funkciju stopala kojom ono nosi čitavu težinu tijela i dinamičku funkciju stopala kojom ono omogućuje stajanje i kretanje (trčanje i skakanje), prilagodbom podlozi i ublažavanjem udaraca o nju. Ukoliko su statička i dinamička funkcija stopala poremećene javljaju se bolovi u stopalima, a ta se neravnoteža prenosi i na ostale dijelove tijela preko koljena, do kralježnice i vrata.

Opširnije:Zašto i kako izraditi ortopedske uloške po mjeri ?